Skoleturne: Håp eller katastrofe?

 Et møte mellom litteratur og vitenskap om klimaendringer og jordas framtid.  Sigbjørn Mostue og Svein Tveitdal turnerer skolenorge.

Med trilogien ”I morgen er alt mørkt” har forfatter Sigbjørn Mostue tegnet et meget dystert framtidsbilde hvor sivilisasjonen har kollapset og menneskene jakter på hverandre i forrykt galskap. Scenene er ved første øyekast langt unna virkeligheten, men leser man teksten allegorisk er den både en kommentar til hendelser i vår egen tid, til fortiden og ikke minst framtiden. Med advarsler om at vi kan stå på terskelen til global klimaendring og økologisk sammenbrudd, og en befolkningsøkning på 50% i løpet av dette århundret, kan det    saktens være på sin plass å spørre hvordan enkeltmennesket vil oppleve at alt rundt en faller sammen og ender i kaos. Alt sees gjennom øynene til to ungdommer i 15-16-årsalderen: Brage og Marlen.

Med utgangspunkt Mostues trilogi og skissering av hvordan et ragnarok kan bli og oppleves, stilles så spørsmålet om hvorvidt vi faktisk står overfor en katastrofe. Klimaforsker og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal, med over 100 000 følgere på Twitter verden over, viser og forteller om hva global oppvarming er, og hvilke følger klimaendringene kan føre til. Hans budskap er at vi vil stå overfor en katastrofe hvis vi ikke gjør noe – nå! Mostue supplerer underveis.

Til slutt inviteres ungdommene til debatt.

Mostue og Tveitdal har tidligere turnert i  ungdoms- og videregående skoler. De opplever overraskende nok at ungdommers oppmerksomhet mot vår tids største utfordring, er meget liten. De fleste vet hva global oppvarming er, men ytterst få er opptatt av den eller redd for følgene som klimaendringene kan medføre. Med ovennevnte opplegg håper vi å skape engasjement, debatt og å vekke elevene. For hvis dagens unge ikke er opptatt av å redde miljøet, svinner håpet raskt.

Sigbjørn Mostue er forfatter av populære barne- og ungdomsbøker, som trilogiene Alvetegnet og Den siste magiker. Han skriver også krim for voksne, sammen med tidligere politispaner Johnny Brenna. I tillegg har Mostue skrevet noveller, drama og vært med som manusforfatter for krimserien Det tredje øyet. De siste årene har han gitt ut dystopiserien I morgen er alt mørkt, som bl.a. har vunnet Uprisen.

 

 

 

Svein Tveitdal er gründer, tidligere direktør i GRID-Arendal og miljøambassadør for Arendal kommune. Han jobbet i flere år som direktør ved FNs miljøprogram (UNEP). Idag er han en populær foredragsholder og ivrig twitrer om klima, med over 200 000 følgere verden over.

Opplegget er egnet for ungdom i videregående skole, og kan bestilles gjennom den kulturelle skolesekken.

Les mer og bestill besøk til din skole her

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *