Svensk skoleelev med klimatoppmøtets viktigste tale

Greta Thunberg med klar melding til FNs generalsekretær Antonio Guterres. (Foto: UNFCCC/skjermbilde).

Greta Thunberg (15) til FN-toppmøtet: – Ettersom våre ledere opptrer som barn, må vi ta ansvaret som de burde tatt for lenge siden.

De to siste årene har jeg sammen med ungdomsbokforfatter Sigbjørn Mostue møtt nesten 15000 skoleelever gjennom foredraget «Håp eller Katastrofe». Foredraget handler om framtida deres og avsluttes med diskusjon. Møtet med elevene, kombinert med vår generasjons unnfallenhet i løsning av klimakrisen, overbeviser meg om at vi trenger et ungdomsopprør før utviklingen snur.

Den svenske 15-åringen Greta Thunberg kan ha startet dette. Hun begynte med skolestreik utenfor Riksdagen i august. Nå streiker hun hver fredag og sier til The Guardian at hun vil fortsette til Sverige begynner å kutte karbonutslippene med 15 prosent i året: «Sverige er et rikt land og vi har høye utslipp per innbygger, så vi må redusere mer enn andre.»

Men over 20 000 elever verden over har nå blitt med henne. Skolestreikene har spredd seg til minst 270 byer i land over hele verden, inkludert Australia, Storbritannia, Belgia, USA og Japan.

På mandag møtte hun FNs generalsekretær på COP24. Her sa hun blant annet:

«Det jeg håper vi oppnår på denne konferansen er å innse at vi står overfor en eksistensiell trussel. Den største krisen menneskeheten noensinne har møtt. Først må vi innse dette og deretter så raskt som mulig gjøre noe for å stoppe utslippene og forsøke å redde det vi kan redde. «

Hun hadde også en beskjed til andre skoleelever: «Du trenger ikke å streike, det er ditt eget valg. Men hvorfor skal vi studere for en fremtid som kanskje snart ikke lenger er der? Dette er viktigere enn skolen, tror jeg.«

Her er Greta Thunbergs tale på norsk (utdrag):

«I 25 år har folk stilt på FNs klimakonferanser og bedt våre nasjonale ledere om å stoppe klimagassutslippene. Men det har åpenbart ikke hjulpet, siden utslippene bare øker.

Så jeg vil ikke be dem om noe. I stedet vil jeg be folk rundt om i verden om å innse at våre politiske ledere har sviktet oss.

For vi står overfor en eksistensiell trussel, og det er ikke tid til å fortsette med denne galskapen.

I dag bruker vi 100 millioner fat olje hver eneste dag. Det foreligger ingen politikk for å endre det. Det finnes ingen krav om å holde oljen i bakken.

Så vi kan ikke redde verden ved å følge spillets regler. Reglene må endres.

Så vi har ikke kommet hit for å be verdens ledere om å ta vare på vår fremtid. De har ignorert oss før, og de vil gjøre det igjen.

Vi er kommet hit for å fortelle dem at forandringen kommer enten de liker det eller ikke. Folket vil ta utfordringen. Ettersom våre ledere opptrer som barn, må vi ta ansvaret som de burde tatt for lenge siden.»

Du kan se hele talen (engelsk) i dette videoopptaket.

 Svein Tveidals blogg fra COP24 i Katowice

Svein Tveitdal er tidligere FN-direktør. Han var leder av Klimavalg 2013. Tveitdal er akkreditert NGO-deltaker i Katowice for ForUM for utvikling og miljø. Han blogger om sine inntrykk for Besteforeldrenes klimaaksjon og Energi og Klima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *